The Apartment of Carole and Robin by Les Ateliers Tristan & Sagitta

Suspended stairs and warm materials creating comfortable home for a family.

Project Specs

Location :
Materials :
Category :

十分感谢 Les Ateliers Tristan & Sagitta 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Les Ateliers Tristan & Sagitta on gooood。Appreciation towards Les Ateliers Tristan & Sagitta for providing the following description:

Carole和Robin的公寓位于巴黎十七大区上一座大楼的底层。这对夫妻选择买底层公寓的原因之一是房间自带露台和私人花园,当他们的孩子长大时可以将这里改造成儿童房,省去了搬家的麻烦。

The apartment of Carole and Robin is located on the ground floor of a mansion of the XVIIth arrondissement in Paris. Taking advantage of a private garden with terrace, when the family grew, Carole and Robin preferred to buy the apartment on the 1st floor to accommodate the children’s room rather than move.

▽公寓一览,overall view of the apartment

3-GM_2016_07_AtelierTristan-8409

▽一层平面图,ground floor plan

7a-GM_ground floor_AtelierTristan▽二层平面图,first floor plan
   7-GM_first floor_AtelierTristan

设计所面临的主要挑战是在空间中找到一个合适的位置设置楼梯。经过合作建筑师、艺术家和工程师的努力,设计团队成功地让台阶悬浮在地板之上。踏板框架由金属材料制成,厚度不超过25毫米,显得十分轻盈;金属表面涂有工作坊研制的热力漆,比一般的涂料更为耐用,且不会让人觉得冰冷。

The main challenge of this renovation was
 to find the place of a staircase as discreet 
as possible. The work was delivered as 
a screw-in kit. This technique allowed us 
to produce in the workshop a
 thermo lacquered paint, much more
 resistant than a painting done on the spot. The use of metal offered a light writing to the work with whose thickness does 
not exceed 25mm! 
The partnership architect / artisan / engineer allowed to realize a technical feat 
by suspending the staircase to the upper floor!

▽轻盈地悬浮在地板上方的楼梯,stairs suspended upon the floor

3-GM_2016_07_AtelierTristan-8485

3-GM_2016_07_AtelierTristan-8540

▽楼梯结构,stairs structure

 

7-01-DETAIL STAIR-Ateliers Tristan   7-02-DETAIL STAIR-Ateliers Tristan   7-00-DETAIL STAIR-Ateliers Tristan

在巴黎这个寸土寸金的地方,需要慎重考虑储物空间的位置,因为它会减少居住面积。在这个项目里,设计师制造了一件7米长60厘米深的巨大家具,并将其安装在地面上方2.1米处,不占据一平米生活空间。

As often in Paris, space is precious. Although they are appreciable, the storage spaces cause loss of habitable surface. 
We imagined a large piece of furniture. 7 meters long for 60 cm deep, and suspended at 2.10 meters from the ground.
 It thus occupies no square meter!

▽从入口走廊看客厅,view of the living space from the entrance gallery

3-GM_2016_07_AtelierTristan-8464

▽7米长木制储物柜横跨厨房和客厅,the 7-meter wooden storage goes through the kitchen and living space

1-GM_2016_07_AtelierTristan-0296 copie

3-GM_2016_07_AtelierTristan-8412   4-GM_2016_07_AtelierTristan-8510

▽餐厅与庭院相连,dining space is connected with the garden

2-GM_2016_07_AtelierTristan-8430   2-GM_2016_07_AtelierTristan-8443

▽厨房,kitchen

2-GM_2016_07_AtelierTristan-8444   2-GM_2016_07_AtelierTristan-8452

▽建筑细部,一些老的装饰被保留,details, some of the original architectural elements are preserved

6-GM_2016_07_AtelierTristan-8417   6-GM_2016_07_AtelierTristan-8505   6-GM_2016_07_AtelierTristan-8535

儿童房被划分成了两个不同的空间,两兄弟可以选择喜欢的地方做自己的地盘。公寓所处的市井大楼中有许多建筑元素,如实木门,搪瓷把手,装饰线脚,扶手和花饰等。设计师在设计中尽量保留并强调了这些元素。儿童房内的蓝色隔断并未全部与天花相接,将房间和楼梯隔开的同时,让阳光可以透过空隙照射在楼梯踏板上,转角处的老线脚也借此被展现出来。

In the child’s room, the distinction
 of two spaces allows the two brothers 
to define their respective territories.
 This old bourgeois building is composed of architectural elements: solid wood
doors, enamelled handles, moldings, 
rails, rosettes. We have tried through our 
project to conserve and magnify
 these elements. For example, the blue 
partition in the children’s room is not 
continuous up to the ceiling. It ensures 
the separation between the rooms and 
the staircase. It houses a glass floor that 
allows daylight on the steps. It allows 
to preserve and to stage the old molding 
making the turn of the piece!

▽儿童房,隔墙与天花间留有空隙,阳光可以照到楼梯,partition of the children’s room is not continuous which allows light to the stairs

5-GM_2016_07_AtelierTristan-8577

▽通过墙面颜色和铺地材质将儿童房分成两个空间,children’s room is defined into two spaces by different wall colors and floorings

5-GM_2016_07_AtelierTristan-8365

Program
: Heavy renovation and reunification of two apartments
Surface: 70 m2
Architect
: Les Ateliers Tristan & Sagitta
Engeneer
: Phoenix Structures
Photograph: Giaime Meloni
Cost of construction: 125 600 € ht
Floor
: Hungarian parquet flooring, Painted concrete – emerald green
Carpentry: 
Solid oak & slat
, CP birch white matt
Locksmiths: 
Metal 25mm – white epoxy
Location: Paris 17ème, France
Year: 2016

Drawings: Les Ateliers Tristan & Sagitta
English text: Les Ateliers Tristan & Sagitta
Chinese text: gooood

More: Les Ateliers Tristan & Sagitta,更多关于他们,请至Les Ateliers Tristan & Sagitta on gooood



Post a Comment

3 Comments

  1. Profile photo of 董文姣

    颜色搭配的好看, 但是这样的楼梯适合小孩爬嘛 感觉有个小孩好小只。

  2. Profile Photo

    虽然是考虑到实用性,但儿童房留的那道缝效果看起来好奇怪。

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×