The Deck公寓景观设计,普吉岛 / Shma

融合普吉岛的海岸与山峦景致

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

来自 Shma 对gooood的分享。更多关于他们:Shma on gooood
Appreciation towards Shma for providing the following description:

“The Deck”是一栋低层公寓,位于普吉岛芭东海岸,这里是泰国南部最受欢迎的旅游目的地之一。“The Deck”公寓的建筑设计灵感源于场地群山环绕的自然几何形态。独特的地形展现了普吉岛的自然特征:普吉的名称来源于“Bukit”一词,其本意即为山丘。

“The Deck” Condominium is a low rise residential development located by Patong beach in Phuket, one of the most popular tourist destination located on the southern part of Thailand. The architectural design of “The Deck” is inspired from the natural geography of the site which is embraced by various mountains. This unique landscape suggests Phuket’s natural identity referring to the term “Bukit”, meaning “Mountains”.

▼“The Deck”公寓外观,an external view of “The Deck” Condominium

整体景观由绿丘环绕,蜿蜒的人行道上绿树成荫,如同自然冲刷形成的水道。从进入场地开始,人行走道便顺着芬芳怡人的小丘缓缓抬高,围绕着绿地的边缘,最终交汇于一个50.5米长的游泳池。泳池的形状以建筑的边长为依据,一直延伸至住户的阳台下方,使其可以便捷地使用。不仅如此,游泳池更将自身隐藏在山峦般的景观之中,同时使水下座位和按摩缸和谐地融入其动态的轮廓之中。

The overall landscape is designed to be encircled by various green mounds and the shades of tall trees which are planted along the winding walkway, resembling the natural scouring of waterways. From the entrance into the site, the walkway is being gradually elevated through the luscious green mounds which roll from side to side until it finally converges with the 50.5 metre swimming pool. The swimming pool is shaped according to the building’s length and infiltrated into the private balconies of each residence, allowing users to conveniently use the pool. Furthermore, the swimming pool elegantly camouflages itself amongst the mountainous landscape including the underwater seating and Jacuzzi, blending in well with the pool’s organic shape. 

▼场地鸟瞰,an overlook of the site

▼屋顶,rooftop

▼泳池夜景,a night view of the swimming pool

景观设计的一个独到之处在于与绿丘和谐相融的躺椅,使人们能够直接望见游泳池,以及旁边用于举办夜间派对的烧烤区。户外景观还配合了建筑的内部功能。建筑之间的走廊与公共空间相连,吸引住户们走向户外,在精心打造的绿荫中尽情放松。以门厅和健身房为起点,穿过水上的步道便可到达一座中心绿岛。除了首层以外,公寓的七层还有一座具有180度开放视野的泳池。这座屋顶泳池长28.8米,精心的布局使其朝向热闹非凡的芭东海岸,从而将普吉岛独具特色的风光和氛围完全地吸收进来。为了实现这一点,设计师消减了屋顶的围栏,以保证视野不受干扰。躺椅和就座区域为欣赏普吉岛天然的山峦景观带来了更多视野。“The Deck”公寓的景观设计充分地考虑到了周围环境,从而进一步彰显了普吉岛的独特之处。

A prominent feature of the landscape design is in the daybeds which is designed to intervene with the green mounds. This is to allow for a clear view towards the swimming pool and the nearby Barbecue area, catering for parties in the evening.  Moreover, the outdoor landscape is designed to correspond with the usage of the building’s interior functions. The exterior walkway in between the buildings is connected to the communal area to invite the residence to come out and relax amidst the carefully designed green luscious landscape. Residents walk on a walkway across the water, reaching the feature tree which acts as the main focal point from the lobby and the fitness room. Aside from the ground floor, the swimming pool on the 7th floor open up to a 180 degree view of the landscape. The 28.8 metre roof top swimming pool is carefully positioned to be oriented towards the sea and the infamous ‘Patong’ beach in order for users to fully absorb the atmospheric identity of Phuket Island. In order to achieve this, the railings along the rooftop are depressed down to allow for undisrupted views from the wooden deck. The daybeds and the seating complement the admiration of the natural landscape of Phuket’s mountain peaks. All in all, the landscape design of ‘The Deck’ Condominium significantly considers the conditions of the surrounding environment into the design to bring out the identity of Phuket Island.

▼绿树成荫的人行步道, the shades of tall trees planted along the winding walkway

▼与绿丘和谐相融的躺椅,the daybeds which is designed to intervene with the green mounds

▼场地平面图,site plan

▼整体设计概念,the overall design concept

 

▼景观设计示意,diagram

▼植被研究,planting study

 

Name of Project: The Deck (Patong Beach)
Location: Phuket, Thailand
Landscape Architect: Shma Company Limited (http://www.shmadesigns.com/)
Facebook: https://www.facebook.com/Shmadesigns
Design Team:
Design Director – Prapan Napawongdee
Landscape Architect – Tarntip Tantprasert
Horticulturist: Pornsiri Rodkul , Wimonporn Chaiyathet
Client & Developer: Sansiri PCL
Architect: Somdoon Architects Co., LTD
M&E : V. Group Engineer
C&S Engineering :
Project Type : Residential
Completion Year: 2015
Photograph Credit: Wison Tungthhunya

More: Shma。更多关于他们:Shma on gooood

[/one_one]


发表评论

6 评论

  1. 空调位觉得怪怪的,阳台上呆起来应该不咋舒服吧,空调热气加噪音~~~

  2. Profile Photo
  3. Profile Photo

    a low rise residential development? (低层公寓) 不是apartment?

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×