Tianjin Binhai Library by MVRDV

凝视城市之眼-MVRDV新作天津滨海图书馆


>> 我是业主我要找设计师 / 我是设计师我要接项目 <<
昆明美甲店400元每方起 // A股上市公司线下店铺 // 陕西50万起价项目 // 云南80万报价项目 // 湖南10万报价项目 // 吉林80-100万报价项目

Project Specs

Design Firm :
Location :
Category :

非常感谢 MVRDV 予gooood分享以下内容 。Appreciation towards MVRDV for providing the following description:
更多关于他们:MVRDV on gooood

MVRDV与天津规划设计院合作设计的天津滨海图书馆将成为城市文化中心区的重要一员。坐落于公园与文化新区之间的建筑不仅将成为人头攒动的教育中心,也将成为自然与城市间的桥梁。一个椭圆形的开口直穿建筑如同一只巨大的眼睛凝视着外界,球形的礼堂占据了宽阔大厅的中央位置,安静的室内空间和建筑外绿意葱葱的公园倒映在镜面上,创造出丰富的空间层次。阶梯式的书架呼应着球体空间,重重抬升,带来如同起伏山地般延绵的景观效果。而这层层叠叠的书架形式延续到立面上,成为了过滤刺眼阳光的百叶。

MVRDV have, with the Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI), designed Tianjin Binhai Library as part of a larger plan to provide a cultural district for the city. The building acts not only as an education centre but as a connector from the park into the cultural district. An oval opening, punctured through the building is propped open by the Eye, a mirrored sphere with an auditorium, which takes the main stage within the atrium and enlarges the perceived space within. Terraced bookshelves which echo the form of the sphere create an interior, topographical, landscape whose contours reach out and wrap around the façade. In this way, the stepped bookshelves within are represented on the outside, with each level doubling up as a louvre.

▽ 天津滨海图书馆将成为城市文化中心区的重要一员,The library forms part of a larger cultural complex

01_EXTERIOR_updated

▽ Tianjin Binhai Library centres around a mirrored auditorium,以一个镜面报告厅为中心的天津滨海图书馆

02_NIGHT_updated

▽ 建筑形体构成分析,diagram

Step Diagram

“这个巨大的眼睛是图书馆的核心空间。巨大的内部空间中林立的书架不仅成为了万千本书籍的安放场所,也塑造出休息、阅读、放松、攀爬的众多空间和通往别处的路径,这是一个生机勃勃的公共空间。”MVRDV的联合创始人Winy Maas说到:“空间中央的镜面球体会场上倒映着周遭的环境,成为了一个可以360度纵观全景的窗口;这是一个真正的让人反思、沉思的空间。”

“The Eye is the centre of the library. It ‘hollows out’ the building and creates, out of bookshelves, an environment to sit, to read, to hang out, to climb and to access, to create an organic social space,” explains MVRDV co-founder Winy Maas. “In its heart is the auditorium which mirrors the environment, giving a 360 degree panorama of the space inside; a truly reflective and pensive environment.”

▽ Terraced bookshelves echo the sphere around the auditorium,书架形成的退台式梯田,在形式上回应了圆形报告厅

03_CORRIDOR_updated

04_MAIN_ENTRANCE_updated

▽ 阶梯式书架空间格局,zonning of the terraced bookshelves

TP575-Book mountain activities

极具未来感的波纹状阶梯在顶部渐渐收拢,形成了一个如同教堂拱顶般的圆顶空间,贯穿上下,连接各层。在未来,与其相邻的四座公共建筑也将相继落成,来自Bernard Tschumi建筑事务所、Bing Thom建筑事务所、华汇设计和GMP的设计将让这里成为让人瞩目的“文化走廊”。

The futuristic library sits within a sheltered gallery, topped with cathedral-like vaulted arches, which winds its way throughout the scheme. MVRDV’s project is surrounded by four other cultural buildings designed by an international team of architects including Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design and GMP.

▽ The Eye offers a reflective and pensive atmosphere within the library,为图书馆内部提供了一个镜像空间,创造出引人深思的知识氛围

05_SPHERE_updated

建筑的地上五层空间内分布着各式各样的教育设施,而后勤服务场所、图书储存室和档案室则位于地下一层。儿童和老年人阅读区设在了便于到达的地面一层,主入口连接着通往各个内部区域的路径,球形礼堂占据了中央位置,而阶梯状书架层层抬升,引导着人们前进。数个大小不一、藏书丰富的阅览室和休息区域散落在二层、三层各处,而最高的两层空间内,则是会议室、办公室、电脑室和音像室。

The five levels of the building contain an extensive programme of educational facilities. The subterranean level has in it service spaces, book storage and a large archive, whilst above this on the ground floor are easy access reading areas for children and the elderly, the main entrance and access to the cultural complex, the auditorium and terraced access to the floors above. The first and second floors consist primarily of reading rooms, books and lounge areas whilst the top two floors also include meeting rooms, offices, computer rooms and audio rooms.

▽ 建筑结构,流线和功能示意, structure, circulation and program

TP575-Diagrams-st+circulation+program

占地120000平方米,由GMP设计的滨海文化中心区旨在加强滨海新区的独特属性,而天津图书馆正是其中不可或缺的一员。落成后的建筑将成为中心商务区,老城区,居住区,商业区和行政区域的交汇点,补足各区域现今所缺失的功能。建筑的整体体量由总平面而定,而“眼睛”及环绕其而建的内部空间将建筑转化为了半开放的公共空间,如同一个反向标示,成为了建筑的中心点和聚焦点。

本项目将成为MVRDV在天津落成的第二个项目。已于2009年完工的天津经济技术开发区则包括了280,000平方米的高层和低层住宅和零售综合体。

Tianjin Library is part of German architects GMP’s 120,000m2 masterplan which aims to accentuate the characteristics of the surrounding districts. Through its design the complex will become a junction point for the CBD, old town, residential districts, commercial areas and the government quarter; hoping to compensate for any missing programme in each. The library’s outer volume was given in the masterplan so the Eye and its surrounding semi-public area is an internal space, like an inverted icon, acting as a central point and folly in the building.

The project will be MVRDV’s second completed design in Tianjin. TEDA Urban Fabric, completed in 2009, provided 280,000 m2 of mixed high and low-rise housing and retail.

▽ 一层平面,first floor

150422-Plans 1

▽ 二层平面,second floor

150422-Plans 2

▽ 三层平面, third floor

150422-Plans 3

▽  四层平面,fourth floor

150422-Plans 4

Drawings: MVRDV
English Text: MVRDV
Chinese Text: gooood

MORE: MVRDV   MVRDV on gooood



Post a Comment

18 Comments

  1. 方正的体块中间做一个异形体,简单又出彩,值得借鉴

  2. 天津两个新图书馆,都设计了一大堆根本放不了真书的书架==

  3. 真心不止一般的丑。。毫无美感可言。。学生作品还说得过去。

  4. 要不要做的这么具象,哎

  5. 我就问最上面那些书怎么取下来?

  6. Profile Photo

    我还傻了吧唧的搜了一下“恬静经济技术开发区”在哪儿。。。不过能把CHI云门搬到室内也可以了,看书会分心也无所谓了

  7. Profile photo of Macro

    有点浮躁——读个球书!

  8. Profile photo of 山寨刚大木
  9. Profile Photo

    天津人真爱看书

  10. Profile Photo

    一看就是mvrdv上海办公室做的

  11. Profile Photo

    清洁员每天都要打扫这成片的台阶,不然可能脏得没法坐。
    但我还是喜欢这个设计,激动人心。

  12. Profile photo of 李敦徇

    还是曲米那个比较好

  13. Profile photo of 毛毛雨

    一层延续到二层的层层叠叠的书架+台阶通道,还真有点儿书山有路勤为径的感觉。这个IDEA不错。不过这个片区保存书籍有些问题吧,也许只适合放些杂志期刊之类的快读书籍。

  14. Profile Photo

    内部周围部分有点意思,空旷的空间很好的柔和了作为建筑的内部压迫感,不过中心那个球型镜面外表觉得可以考虑换个方式,让它更显简洁和通透,或者直接去掉。这么一大个反射球面放在中间,说句脑补后的话,会影响图书馆读书氛围

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×