清华大学海洋中心,深圳 / OPEN

流动愉悦的建筑空间,与智慧的头脑不期而遇。

我是业主,我要找设计师/我是设计师,我要接项目 → 了解更多

项目标签

设计公司 :
位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 OPEN建筑事务所 予gooood分享以下内容。Appreciations towards OPEN for providing the following description:

海洋中心是为清华大学新成立的海洋学部而设计的一栋实验及办公楼,其场地位于深圳西丽大学城清华研究生院的东端,紧邻主校门。速生的大学城是中国近年来新城发展的一个个缩影,它们远离城市,孤岛般地与世隔绝,又常常大而无当,缺乏人性化的公共服务设施。设计师希望借助海洋楼的契机,让这栋建筑以一种崭新的姿态介入校园生活,使其呈现一种与以往完全不同的可能性:在这里建筑空间流动愉悦,其间注入的公共设施以开放的形态吸引所有师生的参与;在这里那些智慧的头脑可以不期而遇,跨学科的交流成为自然而然。

Tsinghua Ocean Center, a laboratory and office building for the newly established deep-ocean research base of Tsinghua University, is located at the eastern end of Tsinghua graduate school campus in Shenzhen Xili University Town, and right next to the main campus entrance. Instant university towns are recent Chinese urbanization in epitome: far away from city centers, these isolated urban archipelagos are often over scaled, lack of humanistic concern and its related services. With the opportunity of designing Ocean Center, the last building on this campus, we hope the new building will participate in the campus life with a brand-new attitude and present possibilities that rarely existed before. This is a building with an open and welcoming atmosphere, while the injected public spaces encourage all the staff and students to participate and socialize; It is a building where intelligent brains may encounter each other and inter- disciplinary communication happens naturally.

001-TSINGHUA OCEAN CENTER

设计是从整个校园公共空间的组织入手。作为校园主轴线最东端的建筑,海洋楼将这个轴线翻折起来盘 旋地向上延伸,并在其间注入现在校园所缺乏的公共机能,以形成充满活力的“垂直校园”。传统院落式 的校园在这里被重新演绎,90 度的翻折形成一个垂直的院落体系。而海洋中心里多个研究中心相对独立 而又互相依存的关系,也表达在这个垂直院落的虚实关系里——每两个中心之间插入一个水平的园林式 的共享空间,包括岛屿状的会议室、头脑风暴室、展厅、科普中心、交流中心、咖啡厅等。另外每个中 心里的实验室部分和办公服务区又被水平地拉开,形成垂直贯通的缝隙,穿梭其间的室外楼梯将这些水 平及垂直的共享空间蜿蜒地联系起来。随着时间的推移,这些共享空间里的绿植也将日渐繁茂,将地面的花园向上一直延伸到 60 米高的屋顶。拥有一个小小的露天剧场的屋顶将是校园里景观最特别的 360 度观景平台,在这里既可以眺望远山感受自然的云开云散,又可以俯瞰深圳野生动物园里悠闲的长颈鹿们。

The design takes the organization of public spaces within the overall campus as a starting point. Instead of terminating the campus’ main axis on the plan, the building folds the axis to extend it upwards, with abundant public spaces injected along the way. The conventional quad typology for university campuses is re-interpreted here, to form a lively vertical quad system. Meanwhile, the semi-autonomous yet interdependent relationship among the research centers can be visualized in this vertical campus – a shared public level is sandwiched in between every two research centers. Conference room, brain-storming area, exhibition space, study rooms, cafés and other facilities can all be found in these shared levels. Furthermore, within each research center, the labs and offices are separated by a vertical gap, with stairs connecting different horizontal and vertical public spaces together. As time goes by, the plants in these shared spaces will flourish and extend the greenery on the ground all the way up to the roof garden at 60-meter high. The roof garden has a small open air theater which will be a very special panorama viewing platform in the campus, where one may not only enjoy the views of distant mountains and changes of the sky, but also glimpses of giraffes in Shenzhen Wildlife Zoo not too far away.

▼校园主轴线尽头的海洋中心建筑大楼,the ocean center as a starting point

023-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼垂直校园理念,campus of a lively vertical quad system

022-TSINGHUA OCEAN CENTER

002-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼顶层360度观景台,the roof garden

012-TSINGHUA OCEAN CENTER

013-TSINGHUA OCEAN CENTER

海洋中心的地下有一个很深的特殊实验水池。在建筑南面的入口广场,可以看到三个方向各异的清水混凝土的圆锥形体量,它们给地下实验室提供采光,也成为主入口处三个标志性的雕塑;

Hidden underneath the entry plaza, there is a deep-sea research tank, the most unique lab of this center. Three concrete cone-shaped skylights bring natural lights from different directions down to the basement, while forming abstract sculptures for the entry plaza.

▼锥形混凝土设计提供地下实验室采光,three concrete cone-shaped skylights bring natural lights from different directions down to the basement

008-TSINGHUA OCEAN CENTER   009-TSINGHUA OCEAN CENTER

010-TSINGHUA OCEAN CENTER

三层会议室采用圆窗,房间内的上下跳动的圆洞如船上的舷窗,隐约喻示着海洋;南北立面的混凝土遮阳百叶角度变化 的韵律来自韵律德彪西的《海》。鲸鱼呼唤同类的声纳图被抽象出来形成了东西立面圆窗波动的逻辑; 海底的光线随深度增加而变少,海洋中心公共空间吊顶的蓝色也从高层到低层也逐渐加深。

Round-windows on the concrete walls of the meeting rooms recall the memories of ships. The brise soleil on the façade is organized according to “ocean” by Debussy, varying its angles to produce a symphony of light play every day. The blue soffit colors of the public floors gradually change from deep color below to lighter ones above, not unlike the ocean with different light appearances at different depth.

▼上下跳动的会议室圆窗,the joyful round-windows on the concrete walls of the meeting rooms

006-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼立面的混凝土遮阳百叶展现海的韵律,the brise soleil on the façade is organized according to the melody of ocean

004-TSINGHUA OCEAN CENTER   005-TSINGHUA OCEAN CENTER

深圳的自然气候条件催生出了海洋楼的建筑形态。大量的半室外空间调节建筑的微环境,板楼充分利用自然通风,立面的遮阳系统有效地降低热负荷,同时满足不同功能的采光与景观视线需求。大量采用被动式的节能策略,力求创造低造价高效率的建筑。建筑外墙采用素混凝土,以降低后期维护成本。

The architectural language of the building is born out of the local climate of Shenzhen. Abundant semi-outdoor spaces regulate the micro-climate of the building, while the thin-slab typology maximizes the potential of natural ventilation. Densely and carefully placed exterior shading device efficiently cut down the heat gain, yet still offers good views for the lab and offices. Passive strategies are adopted whenever possible to lower the energy consumption. Exposed structural concrete provides a long-lasting and maintenance free exterior finish, in direct contrast with its stucco-ed neighbors.

▼半室外空间调节微环境,semi-outdoor spaces regulate the micro-climate of the building

015-TSINGHUA OCEAN CENTER

016-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼建筑充分接受自然通风,receiving natural ventilation

017-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼低成本素混凝土,exposed structural concrete provides a long-lasting and maintenance free exterior finish

014-TSINGHUA OCEAN CENTER    020-TSINGHUA OCEAN CENTER

实验楼需要的设备机房和竖井,与垂直的交通筒体结合,集中地布置在建筑的两端,再通过走廊的天花把各种建筑设备系统水平地送到实验室里,这样就得到了连续并可以方便地重新划分的实验室空间,以适应未来实验室使用需求变化可能带来的内部布局调整。实验室部分按合理的模数规划,空间规整开放。办公和辅助空间临近实验室,既方便研究人员又相对安静和独立。

The mechanical rooms and shafts required for the laboratories, together with the vertical structural cores, are organized at both ends of the building, which then delivers the various building mechanical systems horizontally through the ceilings of the central corridor to different laboratories. This configuration leaves the research floors open and allows flexible re-partition should alternative future changes be needed. The research labs are planned according to a basic module. Offices and ancillary spaces are arranged in vicinity, to offer scientists both quietness and convenience.

▼内部大厅明亮开放,entrance lobby is bright and open

018-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼实验室空间规整开放, labs are planned according to a basic module

019-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼设计概念图,design concept

018-TSINGHUA OCEAN CENTER

oceanbase

oceanbase

▼公共空间概念,public space

021-TSINGHUA OCEAN CENTER

022-TSINGHUA OCEAN CENTER

023-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼底层平面,ground floor design

024-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼二层平面,second floor plan

025-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼三层平面,third floor plan

026-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼五层平面,fifth floor plan

027-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼十四层平面,14th floor plan

028-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼地下二层平面,B2 floor plan

029-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼剖面图,section plan

031-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼东立面图,east elevation

030-TSINGHUA OCEAN CENTER

▼北立面图,north elevation

033-TSINGHUA OCEAN CENTER.jpg

▼轴测图,axon

034-TSINGHUA OCEAN CENTER

项目名称:清华大学海洋中心,深圳
设计年份:2011-2016
阶段:完成
建设方:深圳市建筑工务署
功能:实验室,办公室,会议室,图书馆,教室,交流空间,咖啡厅
建筑面积:15,884㎡
用地面积:2,439㎡
地点:中国深圳
主持建筑师:李虎,黄文菁
设计团队:Victor Quiros,赵耀,张汉仰,周亭婷,闫迪华,周小晨,乔沙维,张畅, 戚征东,Joshua Parker,陈忱,Laurence Chan,金波安
合作设计院:深圳市建筑科学研究院
摄影:Iwan Baan,张超

Project name:Tsinghua Ocean Center
Design year:2011-2016
Status:Built
Client:Bureau of Public Works of Shenzhen Municipality
Program:Research Labs and Offices, Conference Room, Library, Classrooms, Lounges, Café
Building area:15,884㎡
Land area:2,439㎡
Location:Shenzhen, China
Principal in Charge:LI Hu, HUANG Wenjing
Project team:Victor Quiros, ZHAO Yao, ZHANG Hanyang, ZHOU Tingting, YAN Dihua, ZHOU Xiaochen, QIAO Shawei, ZHANG Chang, QI Zhengdong, Joshua Parker, CHEN Chen, Laurence Chan, JIN Boan
Local design institute:Shenzhen Institute of Building Research Co., Ltd
Photography:Iwan Baan, ZHANG Chao

More:OPEN 



发表评论

4 评论

  1. Profile Photo

    同看错,一看到清华大学就联想到场地在北京,再一看周围的植物完全不是北方的植物,原来是在深圳……

  2. Profile Photo

    立面很漂亮,但是这种大量的半室外空间,在北京冬天应该是蛮人迹罕至的。换句话说在这种地方如果我没有报着观赏的心态的话,一会儿室内一会儿室外我是相当崩溃的。

  3. Profile Photo

    每天路过这里。很棒的一个建筑,将日本各代大师都致敬了一遍。个人觉得垂直灰空间公共设施缺乏,缺乏可驻留性

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×