童·梦美好生活场景 – 皖投万科·天下艺境销售中心 / 峻佳设计

房地产营销中心的革新试验

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 峻佳设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:KarvOne on gooood. Appreciations towards KarvOne for providing the following description:

地产营销日趋激烈的今天,功能单一和奢侈华贵的传统销售中心正逐渐失去市场的竞争力,迫切需要有革新观念思维的设计来打破行业领域的局限性。皖投万科·天下艺境销售中心,位于合肥当下高速发展的城市新区板块,项目周边拥有开阔的地理视野和自然景观。这个集居住、养老、教育为一体的生活社区,将万科“美好生活场景师”的人居理念与城市规划有机融为一体,打造一种“出则繁华,入则宁静”的低密生态人居住宅。约8.6万方的土地中,教育、绿地公园、文体养老、街角花园、广场空间集于一体。

Traditional sales centers featuring monotonous function and luxurious design are losing their battlefield as the competition over marketing skills is becoming more fierce for real estate developers. Innovations are urgently needed to overcome the restraints of design in the industry. Wantou (Anhui Investment) & Vanke • World of Art sales center is located in the rapidly developing new district of Hefei City, surrounded by broad view and beautiful landscape. This community integrates the residential, senior care and education facilities into the same place. It embodies the combination of Vanke’s vision of designing better living scenarios with urban planning. The end product is a tranquil low-density residence within a bustling neighborhood. People can easily access schools, park, entertainment, senior care services, gardens and squares over the 86,000 sq. meters of area.

▼销售中心外观,exterior view

此次峻佳设计联手万科地产,进行了一场关于家园与社区的可持续营造实验,试图以颠覆式设计驱动传统地产营销模式的转变。本案围绕“Homeland童·梦”概念,回归居住的初心,结合万科地产作为城市配套服务商的战略,打造出中国首家儿童主题售楼中心。峻佳设计希望人们第一次走进销售中心时,即能借助于丰富的场景设计开启未来家园的美好想象。项目的创新之处在于既能实现销售与人文的共生,又会随着时间迁移实现空间不同时期功能的转变和延续。从前期以销售为导向的售楼中心,到后期作为教育配套的幼儿园,最终演变为公共性的美好社区中心,与城市共生长。

This time, Kyle Chan & Associates Design joins hands with Vanke real estate to conduct an experiment for sustainable development of home and community, a design that brings disruptive changes to the conventional real estate marketing model. Based on the concept of “Homeland Childhood·Dream”, the project reawaken the pursuit of better living and created China’s first children-themed sales center, which also coincides with Vanke’s strategy of becoming urban amenity service provider. Kyle Design hopes that the multiple scenes can stimulate people’s imagination about good life the first time they step into the sales center. What is innovative in the project is that it not only accommodates marketing with culture, but also transforms and extends the function of the space. Initially a sales center, then a kindergarten as education facility and eventually a public community center, the project grows with the city.

▼夜景,night view

 

概念重构:回归为人设计的初心 | Restructured Concept: Back to the Original Aspiration of Designing for People

设计的创造来自于对未有形态的尝试,和新生活概念的想象。当我们回顾人类家园的历史,会发现人对于居所最纯粹的精神需求——舒适快乐、生命的孕育、共同成长。当空间成为精神的容器,销售中心所承载的也不仅是简单的销售功能,更多的是关于家园的意义追寻与呈现。传统的销售中心大多富丽堂皇,力图从视觉及质感上征服观众,与真实的家园概念渐行渐远。在峻佳看来,销售中心作为一个公共兼商业空间,在具备一定展示气质的同时,更重要的是它应该呈现给未来使用者一个真实的、连接周边环境和氛围的生活概念。

Innovation in design comes from the attempt to create and the imagination about new way of life. Looking back into the history, what people originally wanted from a residence were comfort, happiness, nurturing of life and companionship. When space becomes a vessel of spirit, the sales center is no longer simply a sales center but the pursuit and expression of the real meaning of home. Most traditional sales centers are luxurious and magnificent, an effort to conquer visitors with a strong visual presence. However, this kind of design announces an official departure from the real meaning of home. Kyle Design believes the sales center is not just a public commercial space for display or marketing. It should present to its future users a vivid concept of life connected with the surrounding environment.

▼售楼中心后期会作为教育配套的幼儿园使用,initially as a sales center, the project will then become a kindergarten as education facility

在建筑的躯壳之中,峻佳试图创造一种独特的家园场所体验,来呼应万科成为美好生活场景师的品牌愿景。我们另辟蹊径,将幼儿教育的理念融入到商业性质的销售行为之中,营造一种轻松舒适的体验,重回为人设计日常生活的初心。基于项目未来将作为社区幼儿园使用的现实,实现销售氛围与幼儿教育之间的平衡成为设计面临的最大挑战。峻佳围绕规划布局的六个空间——音体室、连廊、沙盘区、洽谈区、多功能互动区、儿童教室,展开一场渐进的设计叙事。整体上,设计团队注意室内室外环境的自然连接与融合,落地玻璃、半透明布帘等的应用,敞开式空间设计,最大程度将园区景观与自然光线引入室内,呈现明媚温暖的空间感受。当你看到家人在这里感到快乐,你也因此愿意安定停留。

With the constructions, Kyle Design attempts to create a unique experience at home to echo with Vanke’s vision to design for better life. We creatively incorporate early childhood education elements into commercial sales through creating a relaxed and comfortable experience, returning to our original purpose of designing for daily life. Since the project will be used as a kindergarten, the greatest design challenge is to balance the commercial and early childhood education atmosphere. Kyle Design builds up a story through the six spaces: music& sports room, corridor, exhibition zone, meeting zone, multi-functional interaction zone and children’s classroom. The general idea for the team is to remove the border between indoor and outdoor. By installing the French glass and translucent curtains in the space with no borders, the team is able to create the best view and allow in maximum light, filling the space with brightness and warmth. If your families feel happy here, you will also want to stay.

▼连廊夜景,a night view of the corridor

 

童·梦:渐进式场景体验 | Childhood·Dream: Progressive Context Experience

峻佳以“童话”作为空间主题概念衍生,希望创造一个能激发人们想象力和好奇心的体验空间,既能让孩子喜欢,亦能平衡销售氛围。穿插在不同空间中的主题设计与公共活动,连接着周边的环境和氛围,也在某种程度上实现了小范围内社区的建造,强化来访者的情感共鸣。

Kyle Design hopes “fairy tale” concept can create an experimental space that excites imagination and curiosity, fascinates children without compromising the actual sales center functions. The themed designs and public activities in different areas connect with the surrounding environment and to some extent construct a mini community which invites strong emotional resonance from visitors.

▼音体室成为整个展厅的入口, the music & sports room is designed as the entrance of the exhibition hall

 

儿时七巧板:每个人心灵的房间 | Childhood Jigsaw Puzzle: Room in Everyone’s Heart

放弃传统豪华的展厅大堂,峻佳让音体室成为整个展厅的入口。大面积的玻璃落地窗代替原有墙面,让自然光线进入,通过设计能激发来访者想象力的情境,让每个来访者与空间产生更加紧密的关联。设计的巧妙在于,书架、展台、墙面、陈列饰物都以白色的视觉展现,在弱化空间界限性的同时,这种留白的处理也让来访者有另一番体验。峻佳认为,这其实是每个人心灵的房间,我们希望来访者凭借内心的回忆为空间添上颜色。也让人在不同区域体验后,感受色彩的对比。

地台的设计创意即取材自儿时的玩具“七巧板”,它是空间富有设计感的装置,也是孩子的滑滑梯;云石呈现为不规则三角形;中间圆形人造石平台,加入互动装置投影,人站在上面可以与光影追逐,这种互动性体验,让来访者更快被带入设计师所营造的氛围中。

Ditching the traditional luxurious style, Kyle Design makes the music & sports room the entrance of the exhibition hall. A large French window replaces the original walls to bring in natural light. By creating scenes that inspire visitors’ imagination, Kyle Design brings a stronger connection between visitors and the space.  The delicacy of the design lies in the fact that bookshelves, booths, walls and displayed items are all in white, which weakens a sense of boundaries in the whole space. The white space also makes it possible for visitors to have different experiences. It is like a room in one’s heart and Kyle Design believes visitors will add color to the space according to their own experience and memories. What’s more, different areas of the center are painted with different color pallets.

The platform is inspired by the childhood “jigsaw puzzle”. It is designed with a lot of thoughts and can also be used as a children’s slide. The marble is in irregular triangle; in the middle is the round artificial stone platform with an interactive projector. People can stand on it and play with their shadows. Such interaction will quickly bring the visitors into the scene created by the designer.

▼地台的设计创意即取材自儿时的玩具“七巧板”,the platform is inspired by the childhood “jigsaw puzzle”

▼从音体室通向沙盘区的门廊,a corridor links the music & sports room and sand table area

 

白色彩虹:开放式梦幻连廊 | White Rainbow: An Open Dreamlike Corridor

由音体室到沙盘区,峻佳改变建筑原有的连廊空间,设计了一座“白色彩虹”。以白色弧型圆铁延伸整个通道,在与建筑外立面形成统一视觉形象的同时,也呼应了music& sports room的白色主调。这种开放式设计,有效将园区的自然光影与草地引入眼帘,实现室内到自然空间的完美过渡。阳光明媚时会形成光影交错的视觉效果。两边正门采用渐变白玻璃,增添童话氛围,如同动画里通往另一个世界的隧道。在功能上,连廊也对整个售楼中心的流线起到了暗示和引领。

The corridor connecting the music & sports room and exhibition zone is redesigned as a “white rainbow”. The white arc iron tunnel along the whole corridor has the consistent style with the exterior of the building and echoes with the white note of the music& sports room. The open and connected space effectively brings in the natural light and grassland and realizes a perfect transition from the interior to the natural space outside. With some bright sunshine, the light and shadow will show various colors. The main gates on both sides made of gradient white glass add to a fairy tale atmosphere, making visitors feel like travelling through to another world. Ergonomically, the corridor also serves to contour the shape of the sales center.

▼白色的弧形门廊将园区的自然光影与草地引入眼帘,the white arc tunnel effectively brings in the natural light and grassland

▼沙盘区入口,entrance to the sand table area

 

手绘天花:让孩子做设计师 | Hand-painted Ceiling: Let Children Participate as Designers

穿过连廊,进入沙盘区,这是整个园区的销售展示中心,于峻佳而言,最重要的是实现设计创意和销售氛围之间的平衡。每个孩子心中都留存着美好的梦想,由童话到童画,设计师让孩子参与了创作。由儿童手绘的图案演化成现有天花吊灯的原型,太阳、云朵、彩虹、音符,还有童年的纸飞机……是让人有联想又有趣的发现。为了呈现最佳效果,光是测试了不同材质吊灯和效果,就花了我们两个月的时间,最终以透明亚克力结合LED灯带,变成现有吊灯设计。这些生活中简单的图案元素以一种返朴归真的方式,呈现了对于未来家园的畅想。

The sand table area at the end of the corridor is the sales and display area. For this part, Kyle Design focuses on the balance between innovative design and sales function. Every child has a beautiful dream in heart. From the fairy tale atmosphere to children’s drawings, the designers invite children to participate in the design. The pendant lamp is a manifestation of children’s hand-paintings: the sun, clouds, rainbow, musical notes, and paper planes in childhood … all are reminders of childhood and fun. To achieve the best lighting effect, it takes the designers two months just to test the effect of different light materials before they finally decide to use transparent acrylic LED trip lights for the ceiling lamps. These common elements of life, with their simplicity, are illustrations of our imagination of the future home.

▼沙盘区是整个园区的销售展示中心,the sand table area is the sales and display area

▼整个空间墙面以木饰面处理,the walls in this area are all in wooden finish

整个空间墙面以木饰面处理,作为视觉焦点——沙盘,我们一方面要通过独特的天花吊灯设计,引来访者关注,又不能让太过强烈的设计抢夺空间本身的功能需求。沙盘特意选用了深色木和草绿地毯,上浅下深的设定,既平衡了天花的图案,也契合整个空间的主题和功能。

The walls in this area are all in wooden finish. We need to attract visitors’ attention with the unique design of the ceiling lamp to the sand table and, at the same time, not let its strong design feature overwhelm the function of the space. For that purpose, the sand table is specially designed with dark wood color and light green carpet. The dark-to-light match of color not only balances the pattern of ceiling but also fits the theme and function of the whole space.

▼由儿童手绘的图案演化成现有天花吊灯的原型,the pendant lamp is a manifestation of children’s hand-paintings

 

风筝的羽翼:光影写意的空间 | Wings of Kites: A Space of Lights and Shadows

经过弧形大门,由沙盘区走入洽谈区,同样以大面积落地玻璃引入园区自然景观。空间背景中彩色半透明布帘设计,源于对童年一家人在野外放风筝的温馨联想。风筝透明的羽翼飘在空中,有各式花色。户外光照透过布帘照进来,是不同颜色的光。在这个空间中,以成人洽谈为主要功能,通过家私的选择与配色,处处呈现柔软舒适的细节,简洁的空间中不乏趣味性,平衡了整个主题。

An arc-shaped door connects the sand table area with the business discussion area, where the natural scenery outdoor is visible through the large French window. The design of translucent curtains in the background comes from the imagination of family flying kites in the outdoor. The transparent wings of kites in various colors and patterns fly in the air. Light coming in through the curtain will then show in different colors. The main function of this area is for business negotiation. Yet the furniture and colors here all convey tenderness and comfort. Though the style is simple, there is no lack of fun.

▼由弧形大门进入洽谈区,an arc-shaped door connects the sand table area with the business discussion area

▼该空间以成人洽谈为主要功能,the main function of this area is for business negotiation

▼背景中彩色半透明的布帘设计源于对放风筝的温馨联想,the design of translucent curtains in the background comes from the imagination of flying kites

▼大面积落地玻璃引入自然景观,the natural scenery outdoor is visible through the large French window

 

梦游仙境:自主性探索乐园 | In Wonderland: Heuristic Play Area

洽谈区之外,通过主题格调统一的概念围柱、楼梯,半隔出专属于孩子的多功能互动区。这里,设计师想要设计一个富有梦幻色彩的空间。刘易斯的童话故事《爱丽丝梦游仙境》成为空间设计启发。峻佳在空间中引入富有童话色彩的装置,形状奇特的树,树般大小的松鼠,再搭配互动性旋转楼梯,孩子可以在这里充满好奇地探索,与空间互动。

With columns and stairs manifesting the theme of project, a multi-functional interactive area for children is partly separated from the business discussion area. Here, the designers want to design a space of fantasies. Kyle Design draws inspiration from Lewis Carroll’s fairy tale Alice in Wonderland. Elements in fairy tales are added in the design: trees in curious shapes, squirrels as big as trees. With interactive spiral stairways, children can explore this wonderland of interactive space.

▼旋转楼梯隔出为孩子们准备的多功能互动区,the staircase manifests a multi-functional interactive area for children

   

这是属于孩子们的游戏区,双向的空间视野让处于交谈中的父母和玩耍中的孩子彼此拥有安心的感觉。防撞无尖角的设计更多地考虑了儿童在空间中的活动安全,让他们尽情玩耍的同时,家长也能够在旁安心休憩或洽谈。弧型也是空间设计的重要元素,包括门顶,把手,及卫生间的镜,充满趣味和联想性。同时也延伸出整体空间温暖柔软的感觉。

Since this is a play area for kids, a two-way view will let both the parents and playing children feel at ease. Design with corner protectors takes care of children’s safety and saves worries for parents while resting or negotiating next door. Arc is also an important element of the design. It can be found in the roof, the handles and bathroom mirror, offering plenty of fun, stimulating imagination and creating a feeling of warmth and softness.

▼游戏区,play area

▼防撞无尖角的设计考虑了儿童的活动安全,design with corner protectors takes care of children’s safety

▼洗手间,washroom

 

城堡盒子:学乐游互动多维体验 | Castle Box: Multiple-purpose Interaction Experience

儿童互动区与儿童教室是一个相互区隔又联合的整体,既是源于“教”与“玩”本来就是一个有机结合的整体,又延伸放大了整个空间视觉感受。概念书架、桌椅、背景墙,像空间中的一个个装置,搭建出一个学习的城堡。造型可爱的桌椅与携带童年记忆的玩具整齐分布于空间中,又通过有效的空间布局,留出较大的活动空间,交际、学习、游乐结合在一起,这才是属于孩子体验成长的方式。迷人的色彩、自然光影和创意互动设计……都可以让人难忘与停留。

Children’s interaction area and children’s classroom are separated from each other and connected as a whole. The reason for this layout is that “learning” and “playing” are essentially integrated. It also helps to visually extend the whole space. The concept shelves, tables, chairs, and the background wall are like installations in the space. Together they make up a learning castle. Chairs in lovely shapes and toys carrying childhood memories are neatly distributed in the space. With an effective spatial layout, a roomy space is reserved for communication, learning, and playing. This is how children experience growth. The enchanting colors, the natural lights and creative design of interaction can make a place where people want to stay.

▼儿童教室,children’s classroom

▼教室集交际、学习和游乐功能于一体,the classroom is reserved for communication, learning, and playing

▼活动空间与教室相连,the roomy play area is connected with the clasroom

本次项目设计,通过空间差异化的体验组织和创意表达,重新定义了一种生活体验和感知的方式。于富有童真与梦幻色彩的空间氛围中,亦平衡了原有的销售功能,让来访者在此感到快乐放松,成为居住者愿意停留的理想家园。城市是提供所需的地方。附着于城市的空间,如同一个个复杂的生命系统。设计师要思考的是创造一个有意义的空间,使之与自然产生互动,人亦能于城市中诗意栖居,美好的记忆与情感也得以传承下去。

Through construction of differentiated experiential space and innovative ways of expression, the project redefines life experience and perception. With a fantastic atmosphere of innocence in child, the design balances the space function of sales. The comfort and happiness brought to visitors will make the community an ideal home to stay and live. City provides for people. Spaces in cities are just like complex systems of life. The primary consideration for designers is creating a meaningful space, a space to interact with nature; a space where people find poetical life in the bustling city and pass down their beautiful memories and emotions.

▼手绘天花细部,detail of the ceiling

▼天花制作过程,production

项目名称:皖投万科·天下艺境
项目类别:销售中心
项目业主:安徽皖赣置业有限责任公司&合肥万科置业有限公司
业主管理团队:任鹏飞、檀香、蒋海棠、王东方
项目地址:安徽合肥新站区
项目面积:1240 ㎡
设计机构:峻佳设计
设计主创:陈峻佳(Kyle Chan)
设计团队:Derek Ng、Jimmy He、Yang、 Leon Zhang、Sushila Law、Carol Chan
服务内容:空间
空间摄影:廖贵衡(Dick.L )
视频制作:峻壹作
施工单位:江苏天茂建设股份有限公司
发光天花元素制作单位:广州光灿照明科技有限公司
完成时间:2017年

More:峻佳设计。更多关于他们请至:KarvOne on gooood



发表评论

4 评论

  1. Profile photo of 回升

    用幼儿园做售楼处啊。。。。。。。

  2. Profile photo of 007lulu

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×