皇庭大厦,深圳市 / 立方设计

国际金融商务大楼典范

项目标签

设计公司 :
位置 :
类型 :
文章分类 :

非常感谢立方设计将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Cube Design for providing the following description:

 

位置:中心腹地,彰显核心价值
Location: Central hinterland shows core value

深圳中央商务区在过去的十年以来快速发展,新的皇庭大厦将会成为这里持续发展的一座里程碑,坐落在两条深圳中央商务区的主街道交汇处的地理位置正是大厦重要性和价值的体现。皇庭大厦位于深圳核心腹地——福田中央商务区中轴线之上,坐落在两条主街道交汇处,以双地铁、双口岸、广深港高铁等交通网络联通珠三角乃至全世界,拥有优越的地理位置和商业资源。作为一栋集商业、办公为一体的超甲级写字楼,皇庭大厦定位为亚太24小时智慧金融城,以高标准软硬件配套,为进驻企业打造无时差办公空间。项目按照地标性超高层建筑标准、生态环保理念、定制级智能管理系统以及高端商务服务体系,打造国际金融商务典范。

Shenzhen’s central business district in the past ten years fast development, the new imperial court building will be a milestone of the sustainable development, is located in shenzhen, two crossed the geographical position of central business district (CBD) of main street is the embodiment of the importance and value of building. Heartland, imperial court building, located in shenzhen futian central business district (CBD) axis, two main street intersection, is located in subway in double, double port, shenzhen port and other high-speed communication network unicom the pearl river delta and around the world, with excellent geographical location and business resources. As a business, office as one of the super grade a office space, imperial court building as the asia-pacific wisdom city 24 hours a day, with high level of software and hardware facilities, create no jet lag for the enterprises entered the office space. The project aims to build a model of international financial business in accordance with the standards of landmark super-high-rise buildings, eco-environmental protection concept, customized intelligent management system and high-end business service system.

▼坐落在两条深圳中央商务区的主街道交汇处的地理位置正是大厦重要性和价值的体现,the building is located in shenzhen, two crossed the geographical position of central business district (CBD) of main street is the embodiment of the importance and value of building

 

构思:引人注目的简约造型
Conception design: Striking simplicity

过去十年以来,深圳中央商务区的高楼大厦鳞次栉比拔地而起,在这样的环境中,另一个“特殊”的造型并不会显得出众,而是会被淹没其中。于是,一个简约、干净整齐的形象出现在设计构想中。我们尝试在这个大城市里为企业创造一个独一无二的标志,它在树立城市标杆,彰显企业实力和价值方面均能带来积极的效应。商业裙房被划分为四个建筑体块,简洁的体块被明确而清晰地组织起来,塔楼树立其中,形成虚实对比强烈,形态高耸挺拔的建筑体量。此外,这种划分方式还使得建筑在地面层上产生了一种非常有趣的高低大小的错落之感。建筑形体朝向城市景观,获得俯瞰城市建筑群落和景致的良好视野。

Over the past ten years, the central business district of high-rise buildings were built in shenzhen, in such an environment, the modeling of another “special” does not seem to be superior, but will be submerged. Thus, a simple, clean and tidy image appears in the design concept. We try to create a unique logo for the company in this big city, and it can bring positive effects in setting the city benchmark and highlighting the strength and value of the enterprise. The commercial skirt room is divided into four building blocks, and the simple block is organized clearly and clearly, and the tower is set up to form a strong contrast and strong form. In addition, this kind of division also makes the building on the ground floor produce a kind of very interesting high and low size of the feeling. The architectural form is oriented toward the urban landscape, and has a good view of the urban architecture community and the landscape.

▼商业裙房被划分为四个建筑体块,简洁的体块被明确而清晰地组织起来;the commercial skirt room is divided into four building blocks, and the simple block is organized clearly and clearly

▼项目呈现出干净、简约的形象,the project expresses a clean and tidy image

 

立面:简约至上,时尚品位
Facade: Minimalism, fashion taste

塔楼的外墙采用“会呼吸”的双层玻璃幕墙系统,并针对水电空调等能源消耗去设计节能设施,采用“蓄冰+变风量系统”的设计形式,打造可持续发展建筑。为了不破坏立面的完整性,用来获取新鲜空气的开窗隐藏在楼层之间的窗格内,它们为每个办公室单元提供单独且均质的感受外部自然环境的机会,同时减弱了建筑对外部的体量感。大面积的玻璃面墙为室内带来良好采光和开阔视野,使得人们能尽情观赏城市中心的繁华景致。明亮、开放的工作空间促进了信息的交流和人际交往,有助于集体智慧的提升。

The outer walls of the tower adopts “breathing” double deck glass curtain wall system, and air conditioning energy consumption, such as in hydropower to design energy-saving facilities, the “ice storage + variable air volume system” the design of the form, build the sustainable developing architecture. In order not to destroy the integrity of the facade, used to obtain fresh air window is hidden within the pane between floors, they are for each unit provides office alone and homogeneous feeling external environment opportunity, at the same time weakened the building external dimension sense. The glass wall of large area brings good daylighting and wide vision to the interior, so that people can enjoy the prosperity of the city center. The bright and open work space facilitates the communication and interpersonal communication of information, which contributes to the improvement of collective wisdom.

▼立面一览,overview of the facade

我们对不同的开窗方案进行了探索:

方案一:用来获取新鲜空气的开窗隐藏在楼层之间的窗格内,为每个办公单元提供独立且均质的自然通风。
方案二:位于窗框两侧的开口为每个办公单元提供自然通风,同时减弱建筑对外部的体量感。
方案三:窄长竖向划分出来的窗扇为每个单元提供均质通风。
方案四:通过较小的高窗为每个办公单元提供均质通风。

此外,我们对塔楼的形状做了改变。把原来的方角变成圆角,利用弧度和凹槽、面墙使得整体形状更加轻盈、柔美并富有变化。商业裙房立面设计与塔楼立面相呼应,浑然一体。经过精细挑选的设计语汇传达出一种高档的购物体验。开放且具有广告版面的商业裙房成为广告本身的一部分,吸引着过往的人流。流畅的线条勾勒出大厦轻盈、简约的几何造型,为城市天际线增添独特的一笔。高透明度玻璃幕墙传达出高品质感,公开、透明且充满时尚活力的外立面与深圳商务中心同类型建筑产生对比,共同塑造着城市的界面。

We explored different open window schemes:

Plan a: Open Windows for fresh air are hidden in the panes between floors, providing separate and homogeneous natural ventilation for each office unit.
Plan b: The openings on both sides of the window frame provide natural ventilation for each office unit, while reducing the external volume of the building.
Plan c: The narrow vertical split window fan provides homogeneous ventilation for each unit.
Plan d: Provide uniform ventilation for each office unit through a small window.

In addition, we changed the shape of the tower. Turn the original square corner into a rounded corner and use radians and grooves to make the overall shape more light, gentle and rich. The facade design of the commercial skirt is in harmony with the tower facade. The carefully selected design vocabulary conveys an upscale shopping experience. The open and advertising-oriented commercial skirt room becomes part of the advertisement itself, attracting people from the past. The smooth lines outline the light and simple geometry of the building, adding a unique touch to the urban skyline. The high transparency glass curtain wall conveys a high quality sense, and the open, transparent and fashionable facade is in contrast with the shenzhen business center and the type building, which together shapes the city’s interface.

▼立面细节,facade details

   

 

入口:于细节,见极致
Entrance: In details, see the extreme

南侧福华路一侧的立面向后退让,后退的立面加强了公共空间和室内之间的联系。这个灰色空间在城市中表现出了一个对外欢迎的姿势,吸引购买人群进入其中。通往上方楼层的主入口和其中的自动扶梯在一个开放区域,形成一个迷你的广场效应。塔楼和商业入口因此有了一个干净且简单的组织形式,使得入口更加显著,交通更加便捷。高挑的大堂入口带来尊贵大气之感。飞檐式的入口雨棚设计灵感来源于《星球大战》的宇宙飞船,折形玻璃的“金属云”雨棚不仅满足遮风挡雨的功能性需求,亦带来视觉上的冲击。曲折流畅的线条秉承时尚简约的设计理念,与建筑整体达成一致。

The facade on one side of the south fuhua road retreats, and the receding facade enhances the connection between the public space and the interior. The gray space shows a welcoming gesture in the city, attracting buyers to enter it. The main entrance to the upper floor and the escalator are in an open area, forming a mini square effect. The tower and the commercial entrance thus have a clean and simple form of organization, making the entrance more visible and the traffic more convenient. The high lobby entrance brings a sense of dignity. The eaves of entrance canopy design inspiration from “Star Wars” spacecraft, folding form the “cloud” metal glass canopy not only meet the functional requirements of wind and rain, also the visual impact. The zigzag and smooth lines adhere to the design philosophy of fashion and simplicity, and agree with the whole building.

▼大楼入口,building entrance

▼飞檐式的入口雨棚设计灵感来源于《星球大战》的宇宙飞船,折形玻璃的“金属云”雨棚不仅满足遮风挡雨的功能性需求,亦带来视觉上的冲击;the eaves of entrance canopy design inspiration from “Star Wars” spacecraft, folding form the “cloud” metal glass canopy not only meet the functional requirements of wind and rain, also the visual impact

▼入口大堂,the entrance hall

▼面积的玻璃面墙为室内带来良好采光和开阔视野,使得人们能尽情观赏城市中心的繁华景致;the glass wall of large area brings good daylighting and wide vision to the interior, so that people can enjoy the prosperity of the city center

▼裙楼设计概念,design concept of the skirt building

▼立面换气系统,air exchange system

▼开窗设计方案一:用来获取新鲜空气的开窗隐藏在楼层之间的窗格内,为每个办公单元提供独立且均质的自然通风;window design Plan a: Open Windows for fresh air are hidden in the panes between floors, providing separate and homogeneous natural ventilation for each office unit

▼方案二:位于窗框两侧的开口为每个办公单元提供自然通风,同时减弱建筑对外部的体量感;Plan b: The openings on both sides of the window frame provide natural ventilation for each office unit, while reducing the external volume of the building

▼方案三:窄长竖向划分出来的窗扇为每个单元提供均质通风;Plan c: The narrow vertical split window fan provides homogeneous ventilation for each unit

▼方案四:通过较小的高窗为每个办公单元提供均质通风;Plan d: Provide uniform ventilation for each office unit through a small window

▼造型设计概念,design concept of the form

▼平面演变,iteration of the plan

皇庭大厦,深圳市 / CCDI 悉地国际有限公司|Wongtee building, Shenzhen, China by CCDI
项目名称:皇庭大厦
项目地址:深圳市福田区金田路3038号
建筑设计:CCDI 悉地国际有限公司
立面设计:深圳市立方建筑设计顾问有限公司
公司网址:http://www.cube-architects.com/index.aspx
地址:中国,深圳市福田保税区,黄槐道3号,深福保科技园A栋2B单元2层
联系电话: (86-755)8359 2558 / 8348 5267 F:(86-755)8348 4787
邮箱: info@cube-architects.com
业务咨询:(86-755)8271 5984
建筑面积:约104 000㎡
类型:超甲级写字楼

Project name: wongtee building.
Project address: no. 3038, jintian road.
Architectural design: CCDI
Facade design: cube design
Construction area: about 104 000 ㎡
Website: http://www.cube-architects.com/index.aspx
T:(86-755)8359 2558 / 8348 5267 F:(86-755)8348 4787
E-Mail: info@cube-architects.com
Type: super A office building.

More: Cube Design



发表评论

1 条评论

  1. Profile Photo

    看到造型设计概念,好棒啊,好形象啊~~~

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×