永庆坊 – 拾光里,广州 / 道胜设计

静谧禅意的茶馆

项目标签

位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :

来自 广州道胜设计有限公司 对gooood的分享。
Appreciation towards Daosheng Design Co.,Ltd for providing the following description:

茶赋云:茶道精神,纯雅礼和,纯为基本,雅为其韵,礼为其德,和为其道。本案坐落于广州西关老城区,青石板地面,灰砖灰瓦的旧建筑,更显在繁闹的都市中,大隐隐于市的宁静。

The case is located in the old city of Guangzhou Xiguan, bluestone floor, gray brick gray tile of the old building, even more in the bustling city, big faint in the city of quiet.

▼室内概貌,overview

▼细部,detail

设计师在窄小的空间中创造不同的空间体验,不同的品茶分区,有着不一样的体验,一个人喝茶是茶与人的对话,两个人以上喝茶,是人与人的交流,有卡位,高差的小屋,榻榻米,进一步满足了人们对私密性的要求。并巧妙利用建筑之间的窄缝,创建水景竹林。怀着环保、自然、低碳的材质宗旨,通过取径于自然,设计师大量运用自然中常见的竹元素来建造极具自然雅致的空间,让自然与工业的结合来释放一种平衡和现代的元素,打造一个静谧禅意的茶馆,采用窄光照明,让空间更显一份神秘与宁静。有翠竹,茶香相伴,感知茶与人之间的对话,熨帖都市喧嚣,消解人们的焦虑与疲惫。

Designers in a narrow space to create a different space experience, different tea partition, with a different experience, a person is tea and tea dialogue, two people drink tea, is the exchange of people, There is a card position, the height of the hut, tatami, and further meet the people’s privacy requirements. And clever use of buildings between the narrow, creating water view bamboo. With environmental protection, natural, low-carbon material purpose to build space, which extensive use of bamboo elements of the original building cement wall, so that the combination of nature and industry to release a balance and modern elements, to create a quiet Zen tea house , The use of narrow light, so that space is more a mysterious and quiet. There are bamboo, accompanied by tea, the perception of tea and the dialogue between people, ironing posts city noise, the digestion of people’s anxiety and fatigue.

▼不同的品茶分区有着不一样的体验,the tea-tasting area with different spatial experience

▼错落的小屋饮茶区,the tea huts arranged in different levels

▼弯曲的竹结构浮动在饮茶区上空,the twisting bamboo elements are floating above the tea-tasting area

用中国传统的草书作蓝本,用竹片作墨,在空间挥写,形成独特的空间装置艺术,粗矿而张扬,以木格栅的直线条与之形成曲与直的强烈的对比,显得空间有更丰富层次感和节奏感。每个人心中都有一方净土,关乎自然,清幽,返璞,无忧的唯美之境。一壶茶,一本书,一道香便宁静了半日。

With the traditional Chinese cursive for the blueprint, with bamboo for ink, in space to write, the formation of a unique space device art, rough and publicity to the wooden grille with the formation of straight lines and straight contrast Space has a richer sense of hierarchy and rhythm. Everyone has a side of the pure land, about nature, quiet, back Pu, worry-free aesthetic of the environment. A pot of tea, a book, a fragrance will be quiet for half a day.

▼建筑之间的窄缝被巧妙地用于创造水景竹林,the gap between the walls were utilized to create a water view

▼走廊,corridor

项目名称:永庆坊(分部)岭南传统茶文化体验场所
项目地址: 广东省、广州市
项目面积:180㎡
设计公司:广州道胜设计有限公司
主持设计师:何永明
参与设计师:道胜设计团队
客户名称:广州市归觅文化传播有限公司
主要材料:格里斯灰大理石、白木纹大理石、艾斯帝灰大理石、邦地美水晶地坪、地胶板、竹子、304灰色不锈钢喷砂面、墙布、仿古砖、烤漆玻璃、灰色乳胶漆、白色乳胶漆
摄影师: 彭宇宪
设计时间: 2016年10月26日
竣工时间:2017年05月06日
Project Name: Yongqing Square (Division) Lingnan traditional tea culture experience places
Project Address: Guangdong Province, Guangzhou City
Project area:180㎡
Design Company:Daosheng Design Co.,Ltd
Moderator: He Yongming
Participate in the designer: Dao Sheng Design Team
Customer Name: Guangzhou City To Find Cultural Transmission Limited
Main materials: Grice Gray Marble, White Wood Grain Marble, Ashland Gray Marble, Bangdi Crystal Floor, To Plastic, Bamboo, 304 Gray Stainless Steel Sandblasted Surface, Wall Cloth, Antique Brick, Paint Glass, Gray Latex Paint , White Latex Paint
Photographer: Peng Yuxian
Design time: October 26, 2016
Completion time: May 06, 2017

More: 广州道胜设计有限公司 



发表评论

4 评论

  1. 里面有个老了的汪峰

  2. 魔神坛斗士。。。

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×