竹庵,大理 / 赵扬建筑工作室

竹庵,喜洲,大理,云南,中国 / 赵扬建筑工作室

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

非常感谢赵扬建筑工作室予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Zhaoyang Architects for providing the following description:

这是一个为画家蒙中夫妇设计的私人住宅。基地位于喜洲镇某古村边缘,毗邻大片的田野。

This is a house designed for a painter and his wife. The site is located on the eastern edge of a village, next to rice fields.

▽ 俯瞰(摄影:舒坦),topview

1- photo 001_俯瞰(摄影:舒坦)副本 Zhu an by Zhaoyang Architects

这座新建成的院宅的内向性与其周边传统院落的内向性相合。草筋白(石灰混合草筋的外墙处理)——在大理地区是一种常见且廉价的外立面材料——同时也把新建筑与其周边环境联系起来。

In common with the inward-looking character of courtyard houses in the village, the new house has an introvert character. Lime mixed with pieces of straw—a very common form of rendering for external walls in Dali region—also helps relate the new house to its context.

▽ 外观,facade

1- photo 002_外观 Zhu an by Zhaoyang Architects

这座房子被划分为门厅、前庭、中庭以及后庭(主人使用的私密区域)。九个不同大小的院子缩小了传统院落住宅的庭院尺度,并把院落与一系列的功能房间联系起来。

Inside, the house is divided into the private quarters of the resident couple to the north, and a series of living areas and accommodation for a guest and a live-in cleaner/cook to the south. Nine courtyards of varying sizes reduce the scale of the traditional courtyard house and to match courtyards with various rooms. The circulation through the main parts of the house develops as an alternation between spatial compression and spatial dilation.

▽  带家具模型,model with furniture

model 1-50 带家具模型 Zhu an by Zhaoyang Architects

位于西南处的入口序列包含两次180度的转向,引领访客到达南部的院子。

The entry sequence in the southwest involves two 180-degree turns that bring the visitor to the southern courtyard.

▽ 前庭,front yard

1- photo 003_前庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 前庭的小窗,透过厨房长窗望向远方的田野,window at the front yard, with the crop field view through the kitchen window

1- photo 004_前庭的小窗,透过厨房长窗望向远方的田野 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 从前庭回望入口, view from front yard to the entrance

1- photo 005_从前庭回望入口 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 入口, the entrance

1- photo 006_入口 Zhu an by Zhaoyang Architects

西侧的廊院作为一个直接到达私密区域的通道,经过的同时还能一瞥中庭的水面。

A long corridor offers quick access to the private quarters, with a glimpse of the central shallow pond halfway.

▽ 西侧的廊院南望,左侧是中庭的水面。at the westside hallway looking to the south, water feature in the courtyard to the left

1- photo 017_廊院南望 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 中庭, courtyard

1- photo 009 Zhu an by Zhaoyang Architects

封闭式餐厅位于前院与中庭之间。

From the southern courtyard one can walk undercover past an enclosed dining area towards the pond.

▽ 穿越餐厅北望中庭, looking south to the courtyard through the dinning room

1- photo 007_ 穿越餐厅北望中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 餐厅, the dinning room

1- photo 008_餐厅 Zhu an by Zhaoyang Architects

从起居空间望出去,向东是大片的稻田,向西则是中庭的水池,以及在西边廊道庭院的植物和岩石之上邻居房子的瓦屋面。

A storage room obscures the size of the main living area, with views out to the eastern fields as well as to the central pond and, above the plants and rocks of the western passage, to the traditional tiled roof of the neighboring courtyard house to the west.

▽ 起居室, living room

1- photo 011_起居室 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 中庭  (左侧是起居室,正前方是带水池的庭院,庭院尽头是餐厅,右侧是开了洞口的廊道), courtyard, with water feature in the center, living room to the left, dinning room in the front and hallway with an opening to the right

1- photo 013_环视中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 环视中庭, courtyard

1- photo 015_环视中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 从廊道的洞口向起居室望去, looking at the living room through the opening of the hallway

1- photo 018_从廊道的洞口向起居室望去 Zhu an by Zhaoyang Architects

私密的区域围绕着四个尺度、朝向各不相同的庭院来组织。因此,阳光从不同的方向被引入建筑内,人们可以察觉到空间氛围在一天当中随时间的变化。

The private quarters are organized around four courtyards of different sizes and orientation. This variety continues the attempt to introduce daylight from the east and the west in the rooms, so that the atmosphere of various spaces will be appreciably different at different times of the day.

▽ 中庭北望, at the courtyard looking north

1- photo 010_中庭北望 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 中庭, courtyard

1- photo 012_中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 廊院南望, at the hallway looking south

1- photo 016_廊院南望 Zhu an by Zhaoyang Architects

对于这座房子而言,结构元素是不希望被看到的。通过将墙厚设计在200mm的厚度,被刷上外墙材料后,柱子和填充墙将无法分辨。在南部院子,有一边达到了最大的跨度8m,这要求梁的尺寸要达到600mm高。然而,不同尺寸的梁通过将它们反置在楼板之上而变得不可见。在这里,结构的表达是次要的,也使得光影、水面、植物以及业主收藏的家具得以成为表达效果的主体。

Structural elements of the house are kept out of view by setting the thickness of walls to 200 mm so that columns and in-fill walls are indistinguishable once they are rendered. The maximum span of 8m on one side of the southern courtyard required a beam that is 600 mm deep. However, this and other beams of various dimensions are kept unobtrusive by placing them above rather than below roof slabs. By subordinating structural expression, light and spatial effects, and the client’s collection of furniture are allowed to draw one’s attention.

▽ 环视中庭, courtyard

1- photo 014_环视中庭 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 廊院北望, at the hallway looking north

1- photo 019_廊院北望 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 主人书房, main study

1- photo 020_主人书房 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 竹庵后园, backyard

1- photo 021_竹庵后园 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 带场地模型, model with terrain

model 1-100 带场地模型 Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 总平面 site plan

drawings site plan Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 一层平面 first floor plan

drawings first floor plan Zhu an by Zhaoyang Architects

▽ 剖面 section

drawings section Zhu an by Zhaoyang Architects

Client: Zhong Meng, Yi Wen
Location: Xizhou, Dali,Yunnan Province
Floor Area: 426 m²
Structure System: Concrete Bearing Wall + Concrete Block
Cost: 2,000,000 rmb
Design Phase: Aug.2014 – Feb. 2015
Construction Phase: Feb. 2015 – Jan. 2016
Design Team: Yang Zhao, Peigen Shang
Photographer: Hao Chen

业主:蒙中、文一
地理位置:中国云南省大理州喜洲镇
建筑面积:426 m2
结构形式:混凝土短肢剪力墙+混凝土砌块
造价:2,000,000 人民币
设计团队:赵扬、商培根
设计阶段:2014.08 – 2015.02
施工阶段:2015.02 – 2016.01
摄影师:陈灏

MORE:  赵扬建筑工作室  Zhaoyang Architects



发表评论

68 评论

  1. Profile Photo

    得一乡村自宅,不夸张的说是要天时地利人和缺一不可的。

  2. 过于沉醉于形式感,空间关系过于冗杂,有一些对景关系,但纯粹为了形式而作。院子和室内的取景窗是亮点,也是个人感觉最诗意的细节

  3. Profile Photo

    如果水底下放鹅卵石 会不会好一些 有人解答一下吗?

    • 看照片,这个项目使用的材料是比较自然,有点粗糙,肌理明显的。比如白墙的选择,添加了类似稻谷的作物,可能是当地工人熟悉的做法,也与场地的环境非常搭配。整体的感觉应该是营造一种看起来不是那种新建筑,也不追求精致,但是有日常化,材料比较强烈的氛围。再看水池的效果,现在呈现的绿幽幽好像这宅子已经存在很久的感觉,还是挺不错的。鹅软石可能有一些人工的感觉,可能和建筑师想要营造的氛围有点不搭配。

  4. 用造园子的方式做宅子,不会是简单的图纸产生的。

  5. 发现,房子的女主人如果要从她的书房去洗手间很尴尬,要么要穿过一个露天的院子,要么要穿过男主人的书房,要么要绕过去客厅和餐厅去到东南角的那个

  6. Profile photo of henry

    中式家具放到了西式房子里 建筑师到了乡村更能随心所欲

  7. 在喜洲,眼望田野,建筑本身就是一道壮丽的风景线

  8. 设计很棒~~我超喜欢的

  9. Profile Photo
  10. Profile Photo

    感觉非常自然,不拿捏不造作

  11. 有些美打理起来是一种负担,这个项目给我带来的是略带生涩却毫无压力的美,难能可贵的简素。

  12. 欣赏这个项目,没有造作的精致感

  13. Profile Photo

    材质运用略烂啊!

    • Profile Photo

      这个跟材质很贴合地域性吧,要是用城市里面出现的很好的精致的材料会略显突兀吧,再说这种材料施工起来也不会难道当地施工工人,所以很有想法的选材才对,美女这么漂亮不要要求太高

  14. 谁能告诉我白色的外墙用什么材料?还是什么漆涂的??

  15. Profile Photo
  16. Profile photo of Rosy Zhong

    建筑语素很西式极简,可是空间组织上浓浓的中国味,赞!

  17. Profile Photo

    喜欢这种纯白的建筑

  18. Profile Photo

    喜洲确实人杰地灵

  19. Profile photo of 祝君

    评论有意思;
    国内也越来越多有自我想法的建筑和院落,在鸟瞰图上看还是挺有意思。
    感觉照片还可以拍得更有意思和氛围。

  20. 不知道夏天从屋里出来,看见这白色的墙面,眼睛还睁不睁得开。

    • Profile photo of 木易

      你这真是为了评论而评论……

      • 难道我一定要说哇塞,卡哇伊耐,简直就是我心中梦想的设计,白色的墙面在阳光下像婚纱一下偏偏起舞,灰色的阴影在白色的墙面上谱写出光影交织的鸣奏曲……无聊不无聊啊,阳光正当午海边的沙滩去过没,不戴墨镜眼睛睁得开?

        • Profile photo of 木易

          我也是醉了,建筑学你给我举个沙滩的例子?圣托里尼亚热带地中海气候夏天炎热干燥阳光猛烈,整个海湾照样都是白墙

          • 我也比较醉……首先当地的沙滩是深色的,不是白色甚至米白。白色的墙体可以在夏天反射阳光,减少蓄热,但是产生的效果就是夏天站在外面瞳孔收缩到很小才可以适应室外强烈的阳强光,如果要减少强光对眼睛的伤害,还是要戴墨镜!我不反对你赞美任何你喜欢的建筑,但并非好的东西就不能被人质疑和批判!不过我很欣赏你较真的态度,哈哈……

          • 世界有多样的观点和看法才美丽,才能更好的发展。

        • 这个反驳有点太较真了

  21. 400多平米的住宅居然只有两个卧室,总觉得有点浪费啊~~

  22. Profile Photo

    意境有了,但是作为设计,缺乏精致感,感觉没有做完的设计

  23. Profile photo of 梅川袜子
  24. Profile Photo

    等那些树长大后就能好看了

  25. 住久了会不会变得清心寡欲

  26. Profile Photo

    国内的住宅,往这个方向发展该是多好,为什么非得在都市里散去这一生。。。。

  27. 拙见:过于沉醉于形式感,空间关系过于冗杂,有一些对景关系,但纯粹为了形式而作。院子和室内的取景窗是亮点,也是个人感觉最诗意的细节。必须承认,在国内假如能做这样一个设计,是非常幸福的事。

  28. Profile Photo

    空间的起承转合,光影的层次变幻,对景框景的手法都运用的非常好,有画家的那种匠心所在。结庐在人境,而无车马喧……

  29. Profile Photo

    设计挺喜欢,这宅基地不小,所以可以有那么多大大小小的中庭,基地视野也好

  30. Profile Photo
  31. Profile photo of RICA

    把部分屋顶 作为观景平台就好了,

  32. Profile photo of NAN YANG

    我就想知道为什么艺术家那么有钱

  33. Profile photo of Listen

    大神终于发作品了

  34. Profile photo of shuangzhao

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×