哥本哈根新科学实验馆 / CEBRA

超级酷炫的旋转楼梯带人进入充满未来感的科学世界。

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

来自 CEBRA 对gooood的分享,更多关于他们:CEBRA on gooood. Appreciation towards CEBRA for providing the following description:

近期开幕的哥本哈根Hellerup新科学实验馆创造了一个全新的建筑环境,从立面上流淌变化的图像到主入口处闪亮壮观的螺旋楼梯,无不体现了现代的科学技术,为游客带来了非凡的体验。表面覆以铜板的螺旋楼梯连通四层空间,给人以新奇的感受。经过这次翻新,实验馆获得了永不过时的魅力,其展览面积比原先翻了一倍,总共有16个交互展厅。

The opening of the new Experimentarium in Hellerup, Copenhagen, lets visitors experience an entirely new architectural setting that brings science and technology into focus – from the illustration of fluid dynamics on the facades, to the spectacular Helix staircase that meets the guests as a shining icon immediately upon passing the main entrance. The copper-clad stairway spirals up through the building and leads visitors onto four floors filled with new experiences. The significant refurbishment future-proofs a modern Experimentarium, resulting in a doubling of the exhibition area with a total of 16 interactive exhibitions.

▼ 新实验馆外观,external view of the new Experimentarium

▼ 入口处的巨大旋转楼梯,the spectacular Helix staircase at the entrance

 

向城市开放的新科学实验馆
THE NEW EXPERIMENTARIUM OPENS TOWARDS THE CITY

 

“设计的目标是要彻底改变实验馆的建筑外貌。让它从原本内向的建筑变成一座外向、热情而充满活力的城市地标。” – CEBRA创始人Kolya Nielsen

“The aim of the design is a radical change of Experimentarium’s architectural expression. From previously being an introvert building to now appearing as an extrovert, engaging and vibrant attraction.” – founding partner at CEBRA, Kolja Nielsen

 

实验馆的原身为Tuborg啤酒厂的装瓶厂,从1991年以来,这里举办了许多思想先进并附有挑战性的展览。新建筑的外形如同堆在一起的盒子,它们从底层升起,透过巨大的玻璃表面向周边开放,人们可以从外面看到建筑内的不同功能,从视觉上与科学世界产生联系。

Since 1991, Experimentarium has presented challenging and thought-provoking exhibitions in a setting that originally served as a bottling plant for the Tuborg brewery. The building’s different functions are made visible to the city in the form of stacked boxes, which are offset from the base and open themselves towards their surroundings with large expanses of glass, creating a visual connection to the scientific universe inside.

▼ 盒子状的建筑外观,external view of the building like stacked boxes

▼ 概念草图,建筑如堆在一起的盒子,两端设有巨大的楼梯,conception sketch showing the building as stacked boxes with large staircases on the two ends

▼ 透过玻璃可以看到室内的活动,inner activities could be seen through the large glass surface

 

“好奇是组成实验馆的核心元素。我们希望这里可以激起孩子和年轻人心中的火花,鼓励他们去探索和理解这个奇妙的世界。现在,实验馆拥有了一种新的、开放而又灵活多变的形式。我们将展览面积扩大为原来的两倍,并且设置了屋顶露台,让这里成为了一个全年无休的游览胜地。” – 实验馆总经理Kim Gladstone Herlev

“Curiosity is the core element that Experimetarium is made of. We want to light a spark in children and young people, inspiring them to explore and understand our wonderful world. Now, this curiosity gets a new, spectacular, and flexible framework. We have doubled the exhibition area, and the roof terrace will strengthen Experimentarium as an all-year attraction.” – Kim Gladstone Herlev, managing director of Experimentarium

 

盒子轻盈的立面上覆有穿孔铝板,底层则保留了原本的砖墙结构,形成鲜明的对比,强调了旧与新、过去与未来以及自然科学和工程技术之间的关系。建筑的立面充满叙述性,由CEBRA和实验馆共同开发完成。铝板上的穿孔形成图案,展现了空气在遇到阻力时的气流变化。

The boxes are clad with a lightweight façade of perforated aluminium panels, forming a contrast to the base, where the existing brickwork is preserved and emphasizes the meeting between old and new, between past and future, and between natural science and engineering. At the same time, the perforation creates a pattern that illustrates how the flow of air and fluid changes, when it meets resistance. This façade narrative is developed in a close collaboration between Experimentarium and CEBRA.

▼ 轻盈的穿孔铝板立面,下部采用反射性材料,light facade with perforated aluminum panels, the soffit is in reflective material

▼ 上部的穿孔铝板立面和底层的砖结构形成对比,contrast between the upper facade with perforated aluminum panels and the brickwork of the base

▼ 穿孔铝板上形成气流图案,perforated panels creating patterns of air fluid

▼ 建筑入口,底面材料反射下方景色带来独特体验,entrance, the soffit reflecting and distorting the view underside, providing unique experience

 

螺旋楼梯
THE HELIX STAIRCASE

进入建筑后,首先映入游客眼帘的是一座巨大的螺旋楼梯,其表面的铜板闪闪发亮,人们在看到它的瞬间,就会感到自己进入了科学的世界。这座100米长的楼梯由160吨钢制成,其表面覆盖的铜板重达10吨。

The first visitor experience is the Helix staircase that welcomes you with its radiating copper cladding as soon as you pass the entrance. Right away, it lets visitors know that they have entered a world of science. The 100m long staircase is built from 160 tons of steel and clad with 10 tons of copper.

▼ 入口处标志性的螺旋楼梯连接四层空间,the iconic Helix staircase at the entrance connecting the four floors

   

 

“楼梯不仅是建筑科学特质的化身,还在楼层之间建立起了连贯而方便的内部流线。通过和DTU纳米技术教授Jakob Bohr一起研究,我们决定将楼梯设计成抽象的DNA结构,这便是螺旋楼梯的灵感来源。” – Kolja Nielsen

“The staircase ensures a good internal flow and creates coherence between the floors. At the same time, it substantiates the building’s scientific focus. During a workshop with Jakob Bohr, professor at DTU Nanotech, we were inspired to work with the stairs as an abstract version of the DNA strand’s structure. And so, the idea for the Helix staircase was born.” – Kolja Nielsen

 

▼ 充满科技感的螺旋楼梯,Helix staircase showing the focus on science and technology

▼ 螺旋楼梯连接屋顶露台,Helix staircase connecting to the roof terrace on the top

CEBRA于2011年赢得了新实验馆国际建筑设计竞赛的优胜。设计除了将展览面积翻倍,还建造了一个于2017年春季开放使用的巨大屋顶露台,和游客区域保持视觉联系的现代员工工作区,一个宽敞的咖啡厅和野餐区,一个会议中心,教学设施以及一系列工作坊。

Back in 2011, CEBRA won the international architecture competition to design the new Experimentarium. Besides doubling the exhibition area, the refurbishment includes a large roof terrace, which opens for activities during spring 2017, modern staff facilities with visual contact to the visitor areas, a large café and a picnic-area, a convention centre, teaching facilities and a series of workshops.

▼ 丰富多彩的展厅,diverse exhibition areas

▼ 员工工作区和展厅视线相通,visual connection between staff facilities and the exhibition area

   

▼ 总平面图,site plan

▼ 底层平面图,ground floor plan

▼ 二层平面图,first floor plan

▼ 三层平面图,second floor plan

▼ 四层平面图,third floor plan

▼ 五层平面图,fourth floor plan

▼ 立面图,elevations

▼ 剖面图,sections

Address: Tuborg Havnevej, Hellerup, Denmark
Client: Experimentarium
Floor area: 26.850 m2 (building: 25.000 m2, roof terrace: 1.850 m2)
Construction period: 2014-2017
Architect: CEBRA
Engineer: Orbicon
Photo credit: Adam Mørk

Drawings: CEBRA
English text: CEBRA
Chinese text: gooood

More:  CEBRA 对gooood的分享,更多关于他们:CEBRA on gooood



发表评论

1 条评论

  1. Profile Photo

    双螺旋楼梯让人印象深刻。

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×