湖畔小屋 / Aslak Haanshuus Arkitekter AS

精致对话粗糙,现代对话传统

我是业主,我要找设计师/我是设计师,我要接项目 → 了解更多

项目标签

位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 Aslak Haanshuus Arkitekter AS 分享以下内容。Appreciations towards Aslak Haanshuus Arkitekter AS for providing the following description:

建筑位于Femunden湖岸,距离世界文化遗产Røros矿业小镇仅半小时车程。小镇位于Femundsmarka国家公园边缘,这个公园是Scandinavia南部最大的连续荒野的一部分。

场地原本有两个小屋,每一个的面积都只有15平方米左右,其中一座的历史长达100年,另一座是这座历史悠久的小屋的复制品。因此,甲方希望能够保留这两座小屋,并与新的建筑融合。

The project is located on the shores of the lake Femunden, half an hour’s drive south of the World Heritage Site mining town Røros. The site lies right on the edge of Femundsmarka National Park, which is part of the largest continuous wilderness areas in Southern Scandinavia.

Originally there were two small log cabins located on the site, and the owner wanted to incorporate these in the new project. Both log cabins were approximately 15sqm the oldest being over a hundred years old, and the newer a copy of the older.

▼ 与宽广的湖面以及远处的远山对话的湖畔小屋, The cabin opens out to a seemingly endless view across the Femunden lake and towards the distant mountains

001-Cabin at Femunden

▼ 交叉的屋顶下是新旧体块之间的相互交织,The three volumes are connected by the enlongated roof, professing that they all belong together in the new entity

002-Cabin at Femunden

新的建筑包涵两个旧的体块和一个新插入的体块。新插入的体块通过使用与旧建筑相同的建造方法,相同尺寸的木材来与旧建筑之间产生联系。新旧体块通过长坡屋顶的交叉彼此连接,形成一个新的整体。

建筑建造在一块被抬高了50cm 的基座上,如同悬浮在地面上一般,另外从视觉上也好像是漂浮在植被上一般。这一悬浮的做法使得基地免受破坏,也使得植被可以尽可能的靠近建筑。

The project consists of the two old volumes, and a new addition. The new volume is connected to the old buildings through the use of the same traditional construction method, and using timber of the same dimensions. The three volumes are connected by the enlongated roof, professing that they all belong together in the new entity.

All the volumes of the building are lifted off of the ground, onto a cantilevering deck constructon about 50 cm above the terrain, giving the impression that the building floats above the vegetation. This protects the surrounding terrain from wear and tear, as well as visually draws the vegetation closer to the building, since it’s left to thrive all the way to the edge of the deck.

▼ 建筑建造在一块被抬高了50cm 的基座上,如同悬浮在地面上一般,The building are lifted off of the ground, onto a cantilevering deck constructon about 50 cm above the terrain

006-Cabin at Femunden

014-Cabin at Femunden   007-Cabin at Femunden

004-Cabin at Femunden

建筑的基座在建筑主体之下延伸,建筑的屋顶相互交错,屋顶之下创造出被遮蔽的室外空间,此外,三个室内空间中间创造出一个有屋顶的“庭院”,成为三个室内空间之间的过渡空间。

屋顶使用常规的波纹钢板以及同尺寸的半透明的波纹屋面板建造而成。半透明的屋面板铺设于过渡空间之上,使得这些有屋顶的室外空间可以获得天光。同时,这种材质与门窗搭配使用,以避免室内的采光受到外部屋顶挑檐的影响。

Just as the deck portrudes from underneath the building volumes, the roof cantilevers correspondingly, to create sheltered outdoor spaces, and transitional zones between the three indoor volumes. This creates a covered “court” in the middle of the complex.

The roofing consists of a combination of regular corrugated steel, and translucent corrugated roofing panels in the same dimension. The translucent roofing panels are placed between the indoor volumes, to give downlight to the covered outdoor areas. They are used in correlation to the doors and windows as well, minimizing loss of indoor lighting due to shadows cast by the overhanging eaves.

▼ 建筑的屋顶相互交错,屋顶之下创造出被遮蔽的室外空间,The roof cantilevers correspondingly, to create sheltered outdoor spaces

013-Cabin at Femunden

▼ 屋顶使用波纹钢板以及半透明的波纹屋面板建造而成,The roofing consists of a combination of regular corrugated steel, and translucent corrugated roofing panels in the same dimension

010-Cabin at Femunden   011-Cabin at Femunden

▼ 有屋顶的“庭院”,成为三个室内空间之间的过渡空间,Transitional zones between the three indoor volumes creates a covered “court” in the middle of the complex

015-Cabin at Femunden

建筑中旧的两个体块现一个用作客房,一个用作储藏室。与此同时,新插入的体块成为主要的功能空间,它由两部分组成,由一个宽敞的入口连接,可以直接从有屋顶的院落空间进入。新体块朝西的一侧内是浴室,桑拿房,卫生间以及技术房。

新体快的主体部分内设置了一个有壁炉以及厨房的客厅空间,拥有朝南的朝向,两侧设置卧室。此外,客厅拥有观看Femunden湖以及远山的绝佳视野。室内的家具也主要是与建筑一起订制的,一般会通过锚等衔接方式一端悬挂在墙上。

The two original log cabins are now used as a guest room and a storage room, while the new log addition contains the main cabin with all it’s functions. This new log volume consists of two wings, connected by a generous entrance that you can access directly from the covered court. In the wing towards the west, you find a row of small rooms: Bathroom, sauna, toilet and a technical room.

The living area, with a fireplace and the kitchen area, is located in the main wing, streching directly southward, along with a bedroom. The living area opens out to a seemingly endless view across the Femunden lake and towards the distant mountains. The furniture is mainly built in, and low, portruding log joints and parts of the wall are used for anchoring and holding for instance the kitchen counter, beds and shelves.

▼ 木质感的室内空间,the interior space

017-Cabin at Femunden   016-Cabin at Femunden

▼ 室内的家具也主要是与建筑一起订制的,形成与空间一体的效果,The furniture is mainly built in, and low, portruding log joints and parts of the wall

018-Cabin at Femunden

▼ 室内家居及细节,The furniture and the details

019-Cabin at Femunden   020-Cabin at Femunden

建筑通过精致的波纹铁以及铝合金材质与粗糙的木板材质的对比,精细的屋面铺设工艺以及门窗镶嵌工艺传统的建造工艺对比的手法,创造出传统与现代,粗糙与精致的完美融合。

An architectural aim in the project, was making the rough, traditional construction work with and create a dialogue with the presicion of the corrugated iron, and the aluminum doors and windows, surrounded by precise edges and no moldings. Trying to achieve a juxtaposition of the traditional and the modern, the coarse and the fine.

▼分解轴测图,Exploded axonometric

021-Cabin at Femunden

▼ 平面图,The plan

028-Cabin at Femunden

▼ 剖面图,The section

029-Cabin at Femunden

▼ 空间功能分析,The functions of the space

027-Cabin at Femunden

Architect: Aslak Haanshuus Arkitekter AS
Location: Femunden, Norway
Design team: Aslak Krogness Haanshuus
Area: 85 sqm
Year: 2015
Photographs: Tom Gustavsen
Contractor: Martin Røsand and Kasper Ødegaard
Furnishings: Stein Haanshuus and Niels Moer
Main materials: Local timber of pine, doors and windows from Velfac

MORE: Aslak Haanshuus Arkitekter AS



发表评论

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×