初始,台北私人住宅室内设计 / 玮奕国际设计

繁华洒尽,追求心灵深处最初的那份悸动。

项目标签

设计公司 :
位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :

来自玮奕国际设计对gooood的分享。更多关于他们,请至:Wei Yi International Design Associates on gooood。Appreciation towards Wei Yi International Design Associates for providing the following description:

这个两室两厅两卫的台北公寓,是由玮奕国际设计事务所负责的室内设计。整个公寓颜色统一,功能由材质来进行区分,避免打破整个空间的连续性。

This two-bedroom apartment in Taipei is designed by Wei Yi International Design Associates. The tone of the interior is echo with the each other, the space if functioned by the characters of different material to avoiding losing coherent.

▼ 公寓平面图,the interior plan of the apartment

018-Initiation

入口玄关进门处的地板铺面选用对切青砖以人字形拼法组合,粗犷未经刻意修饰的素材质感自然地和公领域的盘多磨 (Pandomo)地板衔接。

Through the fascinated of concrete, the designer tries to annotate the different views of space base on the materials’ characteristics in this case.

▼ 设计师试图通过玄关处不同的材质和地板铺面来划分空间,the space was functioned by different materials’ characteristics

002-Initiation

考虑空间原有房型其大门处于中间位臵,规划上容易直接被分割为公私领域两个半部,外加多扇开窗的格局条件,为避免太多隔间让空间感觉狭隘,设计师利用入口玄关延伸的主墙区隔,划分公私领域,并竖立一道不到底侧墙作为空间转折,将位于玄关的界线拉升至后方,免除大门面窗的风水顾虑,增添空间流动性。

Along with the original structure and the position of the entrance, this space is divided into two parts by the wall extending from the entrance, the public area and the private area, which makes the dweller having an open living area while still keeping the personal privacy perfectly.

▼ 客卧房暗门门片阖上时,视觉上连贯的整片墙面表现出气势张力,integrated background wall and the bedroom door generate a imposing manner

003-Initiation

▼ 以板模质感表面处理的主墙,the texture of the wall is created by the stencil plate

001-Initiation

随之而来的客厅区块,藉由位于中心位臵沙发软件的适切挑选,从各面向观望皆可感受不同的表情变化。

Appropriately-selected furnishing creates various views to the living room and enriches the style to it. 

▼ 不同角度下静谧沉稳的客厅空间,overall view of the interior, peaceful and quite

006-Initiation

005-Initiation

经由转折来到阅读区,设计师把原先格局条件即留存的三道开窗改为门扇,在旁安臵四座由回收旧木榫接而成的书柜,并将后方地板略升为与室外露台同高,形成室内与室外空间相互延续贯通。

In the study area at the other side of the living room, the recycled wood and the metal boards combined together are made into the book shelves, where originally is the window to the balcony. The floor is lifted to make it even to the balcony, which make a perfect connection between internal and external spaces.

▼ 阅读区,设计师把留存的三道开窗改为门扇,将室内与室外空间相互延续贯通,in the study area, the original window is transformed to be the entrance of the balcony

007-Initiation

008-Initiation

一旁的餐厅空间利用水泥为墙面与中岛的建构材料,细致的白色冷喷漆与粗糙水泥质感形成的对比反差,构成微妙平衡状态,水泥反而转化为细腻而温润的材质表现。

Next to the living room, the sedate concrete adopted to the wall of dining room and to the island of the open kitchen contrast to the elegant warm from the white of the kitchen panels, which give beauty of conflicts. 

▼ 一旁的餐厅空间利用水泥为墙面与中岛的建构材料,the sedate concrete adopted to the wall of dining room and to the island of the open kitchen

010-Initiation

▼ 细致的白色冷喷漆与粗糙水泥质感形成的对比反差,the contrast between the elegant warm and the white of the kitchen panels give beauty of conflicts

013-Initiation

011-Initiation   012-Initiation

设计师将材质元素在空间中重复组合变化,透过材质的掌握运用彼此呼应,形塑一贯的整体感,并挑选符合空间调性的软件配搭,藉由嵌灯为主,立灯、桌灯为辅的照明形式,烘托出空间的质感与内敛,粗犷的材质特性彼此调和,蕴藉出安稳而沉静的力量。

The implementation of the texture in the public area breaks the definition of each functionality area.
It is all about the difference between each texture and how it turns out. One-color tone arrangement with diversity of the various textures totally highlights the most significant part in this case. With the lighting from the ceiling light, table light and standing light, the space is filled with tranquility.

▼ 卧室中的色调与公共空间相呼应,the bedroom’s tone echoes with the public area

015-Initiation

▼ 从卧室暗门中看到的公共空间,the view of the dinning room from private area

014-Initiation

▼ 卫生间中材质的运用,the material used in the bathroom

016-Initiation

▼ 嵌灯为主,立灯、桌灯为辅的照明形式,烘托出空间的质感与内敛,the decorations have continue the texture of the space

017-Initiation

项目名称:初始 / INITIATION
项目类型:私人住宅/平层 Private residential project / apartment
项目地点:台北,台湾 Taipei, Taiwan
项目面积:112 平方米 / 112 sqm
设计公司:玮奕国际设计 Wei Yi International Design Associates
设计总监:方信原 Shin-Yuan Fang
获奖信息:2013 TID award, Taiwan. 2015 A’Design Award, Italy.
照片来源:By Wei Yi International Design Associates.

More: 玮奕国际设计. 更多关于他们,请至:Wei Yi International Design Associates on gooood.



发表评论

5 评论

  1. 住在这屋子里,让我感觉随时能看到咒怨里某些画面!这么大面积使用灰暗材质有点过了。。。住的时间长容易抑郁。。。

  2. 这家公司做样板间还是很不错的

  3. 这个水泥地面还有墙面是什么工艺?

  4. 看多了玮奕国际设计的作品,从最开始的惊艳到现在感觉千篇一律。不管什么案例,设计风格和色调都是那么的接近。不太喜欢过暗的空间色差。不过在很多细节处理上还是挺喜欢的。

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×